Asigurare RCA

Polița de Răspundere Civilă Auto (RCA) este o asigurare obligatorie prin lege pe care orice șofer trebuie să o încheie pentru autoturismul său. Prin intermediul poliței RCA, cei care au suferit prejudicii în urma unui accident rutier produs din vina șoferului asigurat pot primi despăgubiri pentru daunele materiale și/sau pentru decesul/vătămările corporale suferite.
Concret, dacă ești vinovat de producerea unui accident rutier, polița ta RCA ar urma să acopere daunele produse păgubitului, oferindu-i acestuia compensații, indiferent de situația ta materială sau de locul unde s-a produs accidentul. Limitele de despăgubire pe eveniment sunt de 1.22 milioane de euro (pagube materiale) și, respectiv, 6,07 milioane de euro (vătămări corporale și deces).
Conform legislației în vigoare polița RCA se adresează terțelor persoane pagubite. Este valabilă doar pe teritoriul României, în afara granițelor fiind valabilă polița Carte Verde.
Asigurarea obligatorie RCA este valabilă pe întreaga perioadă menționată în contractul de asigurare indiferent de numărul de accidente în care a fost implicat vehiculul asigurat în perioada respectivă. Numărul de accidente se va reflecta însă o dată cu reînnoirea poliței RCA în clasa Bonus-Malus. Asadar, incidentele pe care le ai pe contractul RCA influențează negativ clasa Bonus-Malus și implicit calculul primei de asigurare. Sistemul Bonus-Malus îi „recompensează” pe proprietarii ai căror mașini nu au fost implicate în accidente, oferindu-le reduceri la prima RCA (Bonus) și îi „penalizează” pe șoferii care au produs unul sau mai multe accidente rutiere printr-o creștere a primei RCA (Malus). Cu alte cuvinte, prețul asigurării crește sau scade în funcție de istoricul rutier de daune al șoferului.

Asigurare Casco

Spre deosebire de polița RCA, asigurarea CASCO este una facultativă, dar nu mai puțin importantă. O poliță CASCO îți protejează autovehiculul împotriva daunelor pe care acesta le poate suferi, indiferent dacă ești responsabil sau nu de producerea acestora. De asemenea, asigurarea CASCO acoperă și alte riscuri la care este expusă mașina ta precum furtul, vandalismul, explozia, fenomenele atmosferice etc.
Dacă locuința ta e mai bine protejată cu o poliță obligatorie PAD completată de o asigurare facultativă, o mașină are, la rândul ei, nevoie de o asigurare dublă, după același tipar. Concret, polița RCA acoperă doar daunele pe care le provoci altora din vina ta, în vreme ce asigurarea CASCO
îți protejează propriul autovehicul împotriva daunelor indiferent dacă vina îți aparține sau nu.
Având în vedere că asigurarea CASCO este una facultativă, fiecare companie de asigurări poate concepe propriul produs si cum nu există un set standard de riscuri asigurate printr-o poliță CASCO, aceasta poate diferi de la un asigurător, la altul.

CascoCele mai comune riscuri acoperite printr-o poliță CASCO sunt:
– Zgârieturi, coliziuni, acte de vandalism, ciocniri, căderi de corpuri pe vehicul, explozii
– Daune rezultate în urma unui accident, cu sau fără terți, incident produs fie din vina șoferului, fie din vina unor terțe persoane
– Furtul mașinii sau al părților componente, daunele aduse vehiculului ca urmare a unei tentative de furt
– Incendiu, furtună, grindină și alte dezastre naturale
– Asistență tehnică, tractare, repatrierea vehiculului
– Înlocuirea temporară a vehiculului (mașină la schimb)
– Spitalizarea persoanelor aflate în vehicul la momentul accidentului

Înainte de încheierea unei asigurări CASCO, este esențial să studiezi cu atenție riscurile acoperite și excluderile aferente poliței CASCO și să te asiguri că ai citit și înțeles toate detaliile din contractul de asigurare. Excluderile sunt la fel de importante ca riscurile asigurate, acestea diferind de la un asigurător, la altul.
Cele mai comune excluderi întâlnite în contractele de asigurare CASCO sunt:
– Pagube produse de război, lovituri de stat, acte de terorism, accidente nucleare
– Pagube produse prin pătrunderea voluntară în locuri inundate (râuri, bălți etc.)
– Conducerea vehiculului sub influența alcoolului, a substanțelor stupefiante, a medicamentelor ce pot afecta capacitatea de a conduce sau a altor substanțe interzise prin lege
– Conducerea vehiculului în timpul comiterii unor fapte incriminate de legislația actuală
– Furtul vehiculului ca urmare a neglijenței asiguratului (mașină neîncuiată, chei uitate în contact etc.)
– Îmbunătățiri aduse vehiculului după încheierea contractului de asigurare CASCO

Asigurare CMR

Polița CMR are ca obiect asigurat răspunderea transportatorului rutier în calitate de caraus pentru pagube produse mărfurilor transportate.
Activitatea de transport implică o mare responsabilitate, de aceea, o asigurare adecvată a răspunderii privind pierderea sau avarierea mărfurilor și bunurilor transportate este esențiala pentru stabilitatea financiară a companiei tale. Daca esti un transportator de marfa, este necesar sa deții o asigurare CMR pentru autovehiculul pe care il deții.
Asigurarea ROTR este destinată operatorilor de transport rutier pentru obținerea licenței de transport si acoperă riscurile de prejudicii materiale produse terţilor ce au calitatea de beneficiari ai serviciilor de transport prestate de asigurat.
Conform prevederilor legale în vigoare, operatorul de transport trebuie să facă dovada că dispune de capacitate financiară în valoare de 9.000 euro pentru primul autovehicul și de cate 5.000 euro pentru fiecare din celelalte autovehicule. Capacitatea financiară se certifică prin capitalul social propriu, completat cu garanții bancare sau asigurare.

Asigurare Cargo

Asigurarea bunurilor pe timpul transportului se adreseaza companiilor producatoare de bunuri (producatorilor); exportatorilor, importatorilor; altor companii ce presteaza servicii pentru acestea (case de expeditii, distribuitori etc). Se poate incheia de catre proprietarii bunurilor transportate. Este un produs flexibil care permite asigurarea bunurilor care fac obiectul transportului, inclusiv cheltuielile de transport, vamale, precum si alte cheltuieli asemanatoare.
Prin aceasta asigurare sunt acoperite bunurile transportate pe trasee interne/internationale, efectuate cu orice tip de mijloc de transport (rutier, feroviar, aerian, maritim, fluvial sau combinat).

In functie de necesitatile tale se pot acoperi daunele provocate marfii transportate din orice cauza, cu exceptia situatiilor cuprinse in excluderile conditiilor. Si In functie de caracteristicile transporturilor, ai la dispozitie si clauze suplimentare: clauza pentru furt, jaf sau nelivrare, clauza de razboi, clauza de greve, clauza de depozitare intermediara etc.

DISCLAIMER
Toate informațiile prezentate pe acest site provin din sursele citate și au caracter orientativ. Informațiile prezentate nu sunt în mod necesar general valabile, complete sau actualizate.www.rosuasigurari.ro nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile prezentate în cadrul paginilor externe, link-urile către alte website-uri fiind oferite strict în scop informativ. Recomandările cuprinse în cadrul paginii nu substituie sursele oficiale de informare. Informațiile furnizate pe acest site nu conferă dreptul la niciun fel de revendicări sau expectative de ordin legal. Conținutul furnizat este de natură generală și nu poate acoperi toate cazurile individuale. Utilizatorii vor folosi pe propria răspundere informațiile furnizate în cadrul acestui site, iar, în cazul unei daune generate de utilizarea serviciilor sau informațiilor furnizate, utilizatorii acceptă că administratorul www.rosuasigurari.ro va fi absolvit de orice răspundere. www.rosuasigurari.ro poate schimba oricând informațiile prezentate pe site, fără notificare prealabilă.

Ne acorda incredere