Asigurare Locuință
Asigurarea locuinței este obligatorie prin lege, ceea ce înseamnă că toți proprietarii de locuințe trebuie să încheie o poliță obligatorie (PAD) împotriva a trei riscuri: cutremure, inundații, alunecări de teren. Aceasta poate fi completată de o asigurare facultativă a locuinței, care să îți protejeze locuința nu doar împotriva dezastrelor naturale ci și împotriva altor riscuri la care este expusă. O astfel de poliță facultative împreună cu polița obligatorie PAD te ajută să îți protejezi locuința la valoarea ei reală.
Asigurarile facultative de locuinte sunt produse specifice ale companiilor de profil prin care se pot asigura apartamente, case sau alte imobile impotriva producerii anumitor riscuri prevazute in contractul de asigurare.
În funcție de tipul asigurării facultative contractate, poți adăuga riscurilor de bază (în cazul în care compania de asigurări care a emis polița facultativă permite acest lucru) și alte tipuri de riscuri (opționale sau extinderi).Înaintea altor tipuri de riscuri, îți spunem care sunt riscurile de bază (sau riscurile standard, așa cum mai sunt cunoscute) preluate de asigurarea facultativă a locuinței:
– Incendiul
– Trăsnetul
– Explozia
– Căderea de corpuri pe locuința asigurată
– Cutremurul
– Riscurile atmosferice (furtună, grindină, ploaie torențială, inundație, viitură, greutatea stratului de zăpadă, greutatea stratului de gheață, avalanșă, etc.)
– Alunecările și/sau prăbușirile de teren
– Apa de conductă și refularea acesteia
– Coliziunea cu autovehiculele
– Vandalismul
– Distrugerile provocate de animale
– Furtul bunurilor și al elementelor constructive
– Avariile centralelor termice
– Alte tipuri de costuri suplimentare necesare efectuării reparațiilor
De asemenea, cele mai multe polite de asigurare facultativa a locuintelor cuprind si o sectiune destinata RASPUNDERII CIVILE FATA DE TERTI.
Astfel, daca are loc un incendiu sau o inundatie în locuinta ta si a afectat si locuintele vecinilor, despagubirea acestora va fi suportata de compania de asigurari, în limita unei sume convenite la incheierea politei.
Important! Este bine de stiut ca polita facultativa acopera cele 3 riscuri de catastrofa cuprinse in polita obligatorie de locuinta (inundatii, alunecari de teren, cutremur) doar peste limita politei PAD (maxim de 20.000 de euro).
Drept exemplu, daca aveti o locuinta de 100.000 de euro si incheiati polita obligatorie PAD si o polita facultativa (care are o suma asigurata de 100.000 de euro), asigurarea facultativa va acoperi riscurile de inundatie, cutremur si alunecari de teren in limita a 80.000 de euro, restul de 20.000 de euro fiind acoperite de catre polita PAD. De asemenea, celelalte riscuri (incendiu, furt etc.) vor fi acoperite in limita a 100.000 de euro.
De asemenea, in cazul producerii unuia din riscurile acoperite de polita PAD, plata despagubirii se va face mai intai in baza asigurarii obligatorii. Daca paguba depaseste valoarea de 20.000 de euro, restul sumei se va plati in baza contractului de asigurare facultativa.
DISCLAIMER
Toate informațiile prezentate pe acest site provin din sursele citate și au caracter orientativ. Informațiile prezentate nu sunt în mod necesar general valabile, complete sau actualizate.www.rosuasigurari.ro nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile prezentate în cadrul paginilor externe, link-urile către alte website-uri fiind oferite strict în scop informativ. Recomandările cuprinse în cadrul paginii nu substituie sursele oficiale de informare. Informațiile furnizate pe acest site nu conferă dreptul la niciun fel de revendicări sau expectative de ordin legal. Conținutul furnizat este de natură generală și nu poate acoperi toate cazurile individuale. Utilizatorii vor folosi pe propria răspundere informațiile furnizate în cadrul acestui site, iar, în cazul unei daune generate de utilizarea serviciilor sau informațiilor furnizate, utilizatorii acceptă că administratorul www.rosuasigurari.ro va fi absolvit de orice răspundere. www.rosuasigurari.ro poate schimba oricând informațiile prezentate pe site, fără notificare prealabilă.